Verschillen tussen vergeetachtigheid en dementie

Verschillen tussen vergeetachtigheid en dementie

Bij gewone vergeetachtigheid gaat het om details,  uw maaste weet bijvoorbeeld niet meer precies weten wie hem/haar allemaal hebben gefeliciteerd met een verjaardag. Iemand met dementie kan vergeten dat hij zijn verjaardag heeft gevierd. De dementerende vergeet de hele situatie.

Bij vergeetachtigheid weet uw naaste het wel, maar kan er niet opkomen. Een naam kan later weer te binnen schieten en hij/zij herkent de naam feilloos als iemand anders die noemt. Dat betekent dat de naam wél in het geheugen was opgeslagen, maar moeilijk kon worden teruggevonden. De herinnering is dus wel normaal. Bij dementie is er sprake van geheugenverlies. Het is alsof de informatie helemaal uit het geheugen verdwenen is, waardoor herinneren onmogelijk is.

Nieuwe informatie opnemen

Bij vergeetachtigheid kan uw naaste nog nieuwe informatie opnemen, al gaat het misschien wat langzamer en kost het meer moeite dan vroeger.

Bij dementie komt er weinig of geen nieuws meer in het geheugen. Het inprenten van nieuwe informatie lukt niet meer. Het leervermogen neemt steeds verder af. Iemand met dementie vergeet ook wat hij eerder wél wist, de namen van de kinderen, maar bijvoorbeeld ook hoe je een boterham moet smeren.

Verschillen in het dagelijks leven

Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan zijn eigen huishouden doen, de financiën regelen of ergens naar toe reizen. Bij dementie zal dit al gauw te moeilijk blijken. Eenvoudige handelingen worden opeens complex en verwarrend.

Bij dementie beperken de problemen zich dus niet tot het geheugen. Er ontstaan moeilijkheden bij dagelijkse handelingen als aankleden of koken, of men verdwaalt in bekende omgeving. Ook kunnen er problemen zijn met het beoordelen van alledaagse situaties waardoor iemand bijvoorbeeld in zijn pyjama boodschappen gaat doen. Ook het overzicht op dagelijkse activiteiten en het inlevingsvermogen verdwijnt langzaam bij dementie, waardoor het rekening houden met de behoeftes  van een naaste niet meer lukt.

Boeken

Diensten